Pile Fuel Cladding Silo concrete pour

The Pile Fuel Cladding Silo (PFCS) Retrievals project team has achieved one of the largest concrete pours ever to be carried out within Separation Area at Sellafield.

The PFCS was built in the early 1950’s to receive and safely store fuel cladding from the Windscale Pile Chimneys and is now in a programme of retrieving the legacy waste.
A team of 17 construction operatives; including both Sellafield Ltd and Sir Robert McAlpine employees poured a total of 211m³ to form the foundation base for the new control room building which will enable future waste retrieval operations to begin.
The pour took place last month and took a total of 15 hours to complete and involved 36 concrete wagon deliveries. The pour marks the end of the control room ground works which is a significant achievement. Its completion has also enabled further radiological rollback of the separation fence boundary in the construction area which has provided significant cost savings and easier access arrangements.
A pilot scheme in the PFCS compound saw the only external controlled area rolled back to a lower classified controlled area, the success of this initial pilot was followed by the rollback of the larger PFCS construction site in April 2011 and following this the construction area has now been extended to encompass the construction of the control room for the retrievals building.
The team used their lessons learnt from the rollback in April 2011 to develop a programme of work, which was approved by PFCS personnel and external stakeholders allowing the fence to be repositioned following updates to the local rules and area signage.
Jonathan Hobbs Construction manager, PFCS, Sellafield Ltd, said: “This is a great example of teams striving to work together to make improvements. Initially the construction of the control room building was to be carried out within the initial boundary, but by challenging the status quo and showing determination and initiative we have managed to safely rollback the boundary further than we initially planned.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *